Akciám Facebooku sa darilo, prvýkrát prekonali upisovaciu hodnotu

03.08.2013 Celý región

Menlo Park 3. augusta (TASR) - Akcie sociálnej siete Facebook uzatvorili obchodovanie na záver týždňa rastom, pričom prvýkrát po viac než 14 mesiacoch od ich uvedenia na burzu prekonali upisovaciu hodnotu. Informovala o tom agentúra AP.

Hodnota akcií Facebooku vzrástla k záveru piatkového obchodovania (2. 8.) o 56 centov a uzatvorila na úrovni 38,05 USD (28,82 eura) za akciu. To je najvyššia uzatváracia hodnota akcií firmy od uvedenia akcií na burzu v máji minulého roka, keď v prvý deň obchodovania uzatvorili na úrovni 38,23 USD/akcia.

Facebook uviedol svoje akcie na burzu 18. mája minulého roka pri cene 38 USD/akcia v očakávaní vysokého záujmu investorov o akcie najväčšej internetovej sociálnej siete na svete. Hneď na druhý deň ale začala hodnota akcií padať a jej prepad trval niekoľko mesiacov. Dôvodom boli ako technické problémy na burze Nasdaq, v dôsledku čoho sa obchodovanie muselo na určitý čas prerušiť, tak aj obavy investorov v súvislosti s ďalšími rastovými vyhliadkami firmy. Kombinácia týchto faktorov spôsobila, že postupne sa hodnota akcií Facebooku prepadala až na 17,55 USD/akcia začiatkom septembra.

Situácia sa prudko zmenila, keď Facebook v minulých dňoch oznámil lepšie než očakávané výsledky za 2. kvartál. Správa o štvrťročných výsledkoch ukázala, že Facebook predáva viac reklamy v mobilných telefónoch a tabletoch, než sa pôvodne čakalo. Reklama v mobiloch sa na celkových príjmoch z reklamy Facebooku podieľala v 2. kvartáli vyše 40 %, zatiaľ čo v 1. štvrťroku bol tento podiel na úrovni zhruba 30 %. To spôsobilo, že hodnota akcií spoločnosti vyskočila od oznámenia kvartálnych výsledkov (24. 7.) až o 44 %.
 

Vyberte región